Tuesday, January 25, 2011

Makanan

Saya bukan la rg yg cerewet psl makan.Tapi, sy susah sket nak terima menu2 yg sy x biase. Sy anak jati Temerloh.Kedua2 ibu bapa orang Temerloh. So, dari umur 1 hari- 12 tahun mmg x prnh dok luar dari Temerloh.Lidah sgt serasi ngan ikan sungai,ikan paya,ikan pekasam,tempoyak,sambal ikan bilis mentah.pucuk ubi, kacang dal, n mcm2 lg yg mmg pure dimasak care org Kg Megat Segama.
Umur 13 tahun sy mula keluar dari Daerah Kelahiran . Langkah pertama sy ialah ke Jerantut[S.M.K.A TAHAP]. tahun1997-2001. Tak banyak yang berubah [since stil dlm Pahang].  Just tuk jangka masa hampir 5 tahun menu yg same selang 2 minggu [dh hafal dh menu]..menu tu la yg sy rindu skang ni.[ Lau g smula skool pun lom tentu menu yg same skang kot].

Abis SPM,melepak dok Kampung, jaga Wan [arwah] sambil jaga adik2.Time tu mmg sume menu Temerloh beb.Sampai mase, 2002, Sy mendaftar ke UiTM Malaysia [Shah Alam]. Time tu la sy blaja makan mcm2.Menu yg paling berkesan ialah Tempe,Siput Sedut. 2 menu yg sy x pernah makan pun kat Temerloh. Sampai skang pun sy stil suke menu tersebut.

2008,Sy tamat blaja [Alhamdulillah]..Terus mendaftar keje kat UiTM Johor,Segamat. Sy mula terbayang akan makanan orang Johor. Yg pertama skali  ialah ASAM PEDAS. Sy mula mengeluh.Sbb, sy mmg x suke Asam Pedas. Pas tu sy terbayang mee rebus,mee bandung,mee jawa..yg saya mmg x gemar [x prnh mkn pown]. Pening gak la time tu

Tapi, Malaysia tetaplah Malaysia.Menu universal tetap ada [ayam goreng,ikan goreng,telur etc].\Minggu2 pertama sy mmg bermenukan ayam goreng jer.hehe.Pas tu sy mula blaja mkn mcm2 smapai Asam Pedas pun dh bole makan [Credit to my Mak Angkat kat Pontian coz ngaja sy makan Asam Pedas.]

So far, semakin hari sy semakin blaja tentang budaya dan cara hidup orang Johor.Cuma yg sy xboleh terima lagi adalah

:Mee Rebus
:Mee Jawa
:Mee Bandung.

Bilakah??/Ntah...huhu

No comments:

Post a Comment