Monday, April 18, 2016

TRAVEL : YOGYAKARTA (JOGJAKARTA) Family Trip

KUL-JOG : AK346 0945
JOG-KUL : AK347 1145

Destinasi ke-3 , bandar pilihan adalah Jogjakarta, Indonesia. Akhirnya stigma fikiran dapat diubah. Travel la ke negara jiran-jiran. Meskipun jiran dekat sahaja, tapi begitu banyak perbezaan budaya dan amalan dari setiap tempat. Kalau dulu, fkir nak pergi travel je nak pergi yang jauh-jauh, luar dari normal Melayu. Disebabkan pemikiran yang sebegitu, maka tak kemana la gue. Memang dapat berangan je la. 

Kali ni travel dengan the bujang's of the family. Travel dengan adik-adik dan mak sekali. Niatnya nak menggembirakan hati mak. Yelah kan, asyik lah mak tu dengar anak dia ni berjalan kesana kesini, mak juga tak kemana. Jadi kali ni, trip bersama family. Disamping objektif untuk memenuhkan passport, trip ni juga akan dijadikan bench mark untuk trip lain kali demi mengeratkan hubungan sesama kami.

Kenapa jogja? Biasanya orang pergi bandung atau Jakarta. Mak pun asyik salah, Dok ingat Jakarta je. Prinsipnya tetap tak lari. Walaupun pergi dengan keluarga atau rakan-rakan, akan cuba elakkan kawasan bandaraya yang sesak dan sibuk. Kita nak pergi berjalan kan. Kalau setakat nak hadap jem dan bising hiruk pikuk kot, sama je macam pergi Kuala Lumpur. Atas sebab-sebab itulah Jogaja dipilih. Lagiun, bukan kami nak pergi membeli belah. Kami nak menikmati sejarah, muka bumi yang ada ditempat orang lain. :)

Awal pagi, sesudah Subuh, kami bergerak ke KLIA 2. Malam tu kami berkumpul kat Rembau dulu.  Gerak 1 kereta ke KLIA2, Park kereta kat http://www.gelenggang.com/Gelenggang.asp dengan cas RM 100.00/4hari. lebih menjimatkan dari park kat KLIA2 yang kosnya RM46.00/hari . Check in kelam kabut sikit. Sebagai ketua rombongan, gue agak risau bagi memastikan pengalaman pertama mak naik kapal terbang merupakan kenangan manis beliau. Masa ni mak dah mula nervous (sebenarnya dari malam lagi dah nervous sampai susah nak tidur). Adik dan Rafidah ditugaskan jaga mak sepanjang penerbangan. Boarding on time. Muka mak masa ni memang cuak. huhuhuhu.

Adik dan Rafidah jadi FA mak sepanjang penerbangan

Sedaya upaya bagi mak hilang nervous. Alhamdulillah, bila dah take off nampak muka mak dah relaks. Bila dah nak landing, muka teruja. huhuhuhu. Hati anak mana yang tak gembira bila tengok mak happy kan. Settle landing, dah isi borang kastam siap-siap, turun flight (guna tangga ye, takde connector), Sebelum masuk departure hall, bergambar lagi. 
Rahim Excited amek gambor
Time trip kali ni terserlah adik-adik gue mmg kaki kamera. Full memory phone yang tak berapa nak besor sangat memory ni.  Adisucipto Int Airport ni tak la sebesar KLIA, tapi khabarnya Jogja dalam perancangan untuk membina satu lagi airport yang lebih besar dan selesa seiring dengan perkembangan pelancongan di sini. Sempat bertanya sejarah nama Adisucipto kepada pak supir. Adisucipto ni hero yang terkorban. Lebih kurang camtu lah.

Trip kali ni guna khidmat Supir Pak Nizam yang gue jumpa dari satu blog yang gue review. Awalnya contact via FB https://www.facebook.com/nizamjogja?fref=ts . Then meneruskan perbincangan via Whatsapp. Disebabkan trip kali ini meraikan mak, jadinya gue pun tak la berkira sangat. Yang penting perjalanan kami lancar dan selesa. Cas yang dikenakan untuk supir adalah IDR 2,200,000.00 (BACA: DUA JUTA DUA RATUS RIBU). Kos termasuk supir, petrol dan transport. Kami guna toyota avanza sepanjang trip. Nizam ni owner company, dia ada 8 supir. Untuk 2 hari pertama, supir yang bawa kami namanya Pak Totok. agak berusia tapi, penuh dengan pengetahuan. Tanyalah apa sahaja. Memang tau aje jawapannya.

Masuk kereta je Pak Totok terangkan perjalanan hari pertama kami. Fuhhh, memamg jadual penuh. 
Kami mulakan lawatan kami dengan singgah di Candi Sari dan Masjid Warna. Candi ni ape ke benda? haaa. Candi ni temple/kuil. Kat Jogja memang banyak binaan candi hasil kedatanagn hindu dan buddha ke Jogja. Candi tu ada dua jenis. Candi Buddha dan Candi Hindu. Nanti perbezaan dan lain-lain tu gue cerita lain kali. 

Candi sari ni kecik je. Tak masuk pun. Cuma ambil gambar dari pagar je. Kemudian singgah ke Masjid Warna. Kebetulan time tu orang Solat Jumaat, memang tak masuk la. Foto-foto aje.
Kemudian straight pergi ke Candi Prambanan. Dalam perjalanan tu, singgah lunch kat Restoran Satria. Menu? Masakan Jawa. Ayam penyet, lele dan lain-lain.
Tiket masuk ke Candi Prambanan adalah IDR 224000.00 seorang untuk international. Kalau pandai, boleh la berlakon untuk harga lokal yang jauh lebih murah. Kelebihan bagi mereka yang pandai cakap Jawa. 


CANDI PRAMBANAN ni merupakan candi Hindu.
Candi Prambanan atau Candi Loro Jonggrang adalah kompleks candi Hindu terbesar di Indonesia yang dibangun pada abad ke-9 masehi.Candi ini adalah termasuk Situs Warisan Dunia UNESCO, candi Hindu terbesar di Indonesia, sekaligus salah satu candi terindah di Asia Tenggara. Arsitektur bangunan ini berbentuk tinggi dan ramping sesuai dengan arsitektur Hindu pada umumnya dengan candi Siwa sebagai candi utama memiliki ketinggian mencapai 47 meter menjulang di tengah kompleks gugusan candi-candi yang lebih kecil.-Petikan dari wikipedia.

Family potrait. ;)
Nasib kami kurang baik, bila naik candi yang ke-3, hujan mula turun. Tapi dok gagah jugak turun naik tangga tu. Tak nak stranded lama sangat, kami pun redah je hujan untuk ke pintu keluar.




Setelah basah lencun, kami pun meneruskan perjalana untuk check in hotel. Hotel booking via agoda. Mawasasri hotel. Lebih kurang 1.9km dari Jalan Malioboro. Maksudnya, tidak lah bising sangat, Hotel pun ok. Booking 1 bilik je + extra bed. So far ok.  Line wifi kat bilik macam siput, maka bertapa la di lobi untuk online. 

Check lebih kurang jam 4.30petang. Hampir gelap dah masa tu. Oh ya,time kat Jogja lewat 1 jam dari Malaysia, dan waktu solat sangat awal. After  Maghrib lebih kurang Jam 6.00 petang kami keluar semula untuk Dinner. Pilihan dinner, makanan tradisional Jogja, Nasi Gudeg. Pak Supir dah warning awal-awal yang kebanyakan Malaysia tak suka Nasi Gudeg sebab masakannya manis-manis gitu . Ternyata, memang betul, nasi gudeg tak sesuai untuk kami. Huhuhuhuhuhuhu. 

Gue tak tahu apa masalah, gambar yang upload kat blog, dah di rotate bile upload je jadi macam asal. Gue pulak memang snap gambar ikut dan je, tade nak siasat dulu terbalik ke tak. Hmmmm



To be continue:










Beringatlah


Segumpal darah
Resah
Mengharap
Berdoa
Berserah dan menyerah
Berbolak balik
Hitam dan putih
Kadang sesal dengan pujukan
Kadang rebah dek godaan
Masa lapang dan masa senang
Jadi lupa dan alpa
Tiada waspada
Datang peringatan dengan kesimpatan dan lemas
Saat itu
Tidak cukup 99 nama untuk merayu


18042016@0027
Segamat


Sunday, March 13, 2016

Travel : PATTAYA 7 Wonders Vacation

Trip kali ni, trip kedua kami semua. Suka sebut 7 wonders.Sebab ada 7 orang ahli, yang ntah kat mana punca boleh bersama.

Trip pembuka tirai 2016. In Shaa Allah akan disematkan dalam travelog sebaik yang boleh. Members of trip :
Geng beg roda
 - Amoi (Sabah), Leeya Tanaka (Shah Alam), Fahizan Kodok (Kedah), Elly ZG (Melaka), YB Afzan (Pahang),Feq Miza (Penang). Termasuk gue, 7 orang semua sekali. Gabungan ahli tetap dan berpencen. 

Setiap orang diberikan tugas bagi memastikan perlajanan berjalan dengan lancar. Kali ni, gue dapat tugas mudah, iaitu uruskan tiket flight. Awal-awal lagi dah settle. Leeya Tanaka uruskan pengangkutan, izan cameraman, afzan bab makanan, elly buat itinerary, amoi PR tetap dan berpencen, feq settlekan hotel. Alhamdulillah, semua orang memberikan kerjasama yang baik. 

Ringkasnya, jadual perjalanan kami :
Day 1 : Flight Air Asia 26hb , 2.30 pm
-1230 berkumpul kat KLIA2.
   Flight on time, boarding.
-Airport transport UTP-Z by Zing hotel (recommended) 
-Check in hotel, terus keluar ke Pattaya Floating Market.
Geng beg biru
-Terus ke Pattaya Walking Street

Day 2: Island Hoping
          : Massage
          :Jomtien Night Market (dinner)

Day 3 : Pattaya - Bangkok
           : Cha tu Chak Market
           : Chao Phraya River
           : Platinum Mall
           : Jomtien Beach (Dinner)

Day 4 : Massage
           : Sight Seeing ( Tropical Garden, gold Buddha)
            : Beli Cenderahati


Geng ke-7 ialah cameraman
Floating Market : kalau trip ke Pattaya, jangan skip untuk ke Pattaya Floating Market. Dari luar nampak simple je. Tapi bila dah masuk dalam, kagum weyh. Memang banyak orang berniaga macam downtown gitu. Tapi semua dok atas sungai. Ada pakej kalau naik naik sampan. tak ingat pulak harganya. Tapi, macam membazir je. Kami decide untuk berjalan je atas pelantar/laluan yang disediakan. Cuma floating market Pattaya ni tak sepert yang dibayangkan. Gue bayangkan floating market ni, kita naik sampan, kemudian melalui sungai, membeli belah dari sampan tu. Tapi versi Pattaya bukan macm tu. Memang dah disiapkan laluan sepanjang market tersebut.

Barang-barang jualan ada macam-macam. Cenderahati, makanan, street food, restoran, barang kaca dan lain lain. Senang cakap, barang barang yang dicari oleh pelancong la. Harganya ok. Gue tak membeli cenderahati pun, Cuma sempat la beli jagung bakar (fresh!) dan pan cake yang memang dikenali sebagai street food di Pattaya.

Mampu snap picture je. Nak beli tapi takde tanda-tanda halal
Floating Market
Hampir 2 jam kat floating market, kami gerak pulak ke Walking Street guna tuk tuk hilux. Bukan tuk tuk motor tu tau. Walking street ni tempat night life. Memang happening. Untuk pelancong non-muslim, memang ni la tempatnya. Bersepah bar, tiang-tiang, pakej bar, pakej arak, pondan (oops), macam-macam lagi la. Sekadar berjalan tengok tempat orang jela kat situ. Valuenya disini, orang yang buat promosi kat luar bar, takkan offer atau kacau kiteong yang bertudung ni. Agaknya dieoang pun pelik apa yang kami cari kat walking street tu.Penat nak mapus weyh berjalan je. Sambil-sambil tu, kami food hunting juga. Sebab dikatakan halal food terletak di South Pattaya yang berdekatan dengan area walking street tu. Dekat tak dekat la, mental koyak jugak la berjalan mencari area south pattaya tu. Nasib la member trip semua bertenang je walau kaki masing-masing dan tak jejak tanah rasanye. 
At last, jumpa juga south pattaya tu, dinner and balik hotel. 


Island Hoping pakej kami dapat kat jeti, 1300B seorang. Pakej termasuk speed boat, banana boat, sea walking dan paragliding. Banyak agen (tak tahu la sah ke tak) yang offer pakej kat area jeti. Nasihat kami, tawar la selagi boleh. Rezeki kami dapat private speed boat. Tak campur dengan orang lain dah. Tu yang mahal sikit tu. Sebelum naik bot, kami cari bekalan makanan dulu. Sekali lagi pergi area South Pattaya, jumpa Muslim Restaurant 24 hour. Menu macam Malaysia tapi versi Pattaya, adala Roti Canai, nasi goreng dll. Siap-siap tapau untuk bekalan masa island hoping.
Island Hoping mula dengan paragliding. Pengalaman pertama, rasanya tak naik dah lepas ni. Bukanlah takut, tapi sakit belakang tak boleh tahan. Pada yang tak pernah naik, memang patut cuba. Best!!
Lepas tu kami ke sea walking. Gue excited sebenarnya. Tapi, kecewa. Bayangkan snorkeling kat Pulau Pangkor yang airnya dah keruh tu. Kecewa!! Lepas tu, kemain guide tu ingat gue dengan amoricouple. Jahanam betul.
Settle sea walking yang mengecewakan tu, kami ke Pulau ape ntah namanya untuk banana boat. Sekali lagi kecewa :(.
Kemudian ke Koh Larn Island. Tempat pelancong ramai datang. Kami ke pantain yang agak kurang sibuk, dan jauh sikit. Aktiviti? mandi saja lah.

Massage : Kami sempat 2 kali sesi urut kat area hotel. 
Bangkok : Memang penat

Sebnarnya kami banyak terlepas melawat tempat-tempat yang menjadi mercu tanda Pattaya seperti Tiffany show, Botanical Garden, dan Germ Factory. Disebabkan itu, gue plan nak repeat Pattaya :).







Kau fikirlah mana satu kabel nak potong

Menu dinner feq

7 wonders

Moh cuci mata wei

well said. Pattaya Walking Street

Floating Market

Jeti ke Island Hoping.

Ketibaan kami tiada sambutan. Ramai orang cakap kami Polis 

Tuk Tuk Hilux

2 malam menu dinner gue ikan garam ni.

Dinner @Jomtien beach. 

Jomtien Night Market

Massage Massage. Akak tu pernah kerjakat Melaka

Pe bende ntah

Market besor nak mampus. orang masuk sini bawak luggage.

Add caption

Tuk Tuk Original



Buddha Laser

Dah. Moh balik (flight delayed)

Tips dan review :

1. Pattaya bukanlah bandar utama , tapi ianya bandar pelancongan. Jadi memang ramai tourist disekitarnya
2. Ramai yang backpackers je ke sini. Aktiviti utama, island hoping , show dan night life yang sangat happening
3. Scamm : pakej island hoping tu, memang kena rajin cari dan cari dan cari. Tuk tuk pun kena pandai juga. Kalau in group kita pergi tanya kat tuk tuk tu destinasi kita, dia akan cas per tuk tuk, sehingga 400TBH sehala. Konon-konon dah rasa murah. Tapi sebenarnya, kalau kita tahu laluan mana dan nak berhenti kat mana, harga yang perlu dibayar hanyalah 10TBH sahaja.
4. Makanan halal banyak je. Street food dia pun sodap.
5. Kalau nak tenang dan aman, stay la area pantai. Kalu nak ightlife *erkk* , stay la kat bandar.
6. Restoran arab tak semestinya halal tau :)
7. DONT USE PERFECT ENGLISH. hahahhahaha. Sebab depa punye broken, haih...

Kalau teringat lagi nanti gue tambah la..



Tuesday, January 19, 2016

Jumpt Street : Weekend Escape

Jumpt Street/ Trampoline park.
Tempat ni sangat dicadangkan untuk pergi. Pada mana-mana yang nak short vacation bersama kawan-kawan atau family.

Jumpt Street terletak kat seksyen 14, Petaling Jaya. yang nak pergi by group, dinasihatkan booking group dulu. Lebih bernilai dan banyak faedah. Kalau booking by group, Jumpt Street akan sediakan instruktor sepanjang tempoh melompat dalam tu dan grip socks dapat free. Boleh pilih tempoh masa untuk melompat mengikut jam. Tak la susah mana nak lompat tu. Firstimer pun akan senang catch up. Bila dah boleh lompat sikit-sikit , nanti mulalah masing-masing nak perform skill tersendiri sampai instruktor tu geleng kepala. Mula la terhantuk la ape la. Jaga keselamatan, okayh! 

Trip kali ni total 20 pax bersama adik-adik UJHTC. Lagi kecoh la tempat tu dibuatnya. Nasib baik planning cantik, kiteorng check in kat situ awal pagi. So takdela crowded. Memang macam jajahan takluk kami dah seluruh tempat trampolin tu. Kesimpulannya, memang best! boleh repeat lain kali. Kos : Entrance fee +RM5.00 untuk grip socks (lain kali kalau datang boleh guna semula).

Aktiviti : Lompat-melompat. Mula dengan main area, belajar cara melompat, kemudian slum dunk basketball, kemudian sponge jumping, kemudian high ape ntah namanye, tapi kadar lompatan tinggi dari yang lain dan lompat atas air pit.Last sekali, dodgeball!! yang ni best . :)

video
Tips : Melompat la sepuasnya kat semua court, kalau tak, anda akan menyesal!Setiap kali turun dari court, cuba melompat atas lantai, dan rasailah situasi tersebut. huhuhuhu

Stretching dulu

Sebelum kaki lenguh

Sis perasan macam lompat dah tinggi.hahaha


Sis Melompat Gembira :)


Wednesday, December 9, 2015

Tak terjangkau

Tak terjangkau

Hati diam
Mulut membisu
Akal membeku
Mata terpana
Penyaksian jiwa tak terjangkau





25.11.2015
Brunei

Monday, December 7, 2015

TRIP_PULAU LANGKAWI

Escape Vacation/ Stress release.

Escape ni biasa buat. setahun mahu 2 -3 kali gak la buat escape travel ni. Biasanya driving distance. Kali ni paling jauh la. Escape partner kali ni pun bertambah. kalau dulu, lone ranger ataupun berdua je. This time bertiga+ 1 . Partner escape kali ni, Husni, Load and Bazilah (adik husni). Kebetulan cuti sekolah, terus amek dak Bazilah ni sekali balik K.L.

8 Jam driving Segamat- Kuala Perlis. Jalan clear, tapi sakit mata jugak la bila flash AES tu menyambar. Aduhai. Kiteorng gerak malam. Nak mengarang pun malas, basically, perjalanan seperti dibawah :

 DAY 1
2230 : Bergerak dari Segamat
0730 : Sampai kat Kuala Perlis (1 stop at Tapah)
         : Sarapan Laksa Kola Peghelih
0830 : Feri ke Pulau Langkawi
0930 : Amek Kereta sewa, check, lena
petang (?): amek Bazilah, gerak g 3d art muzeum (kagum bak ang)





malam (?) : merayau pantai chenang, cari pakej island hoping dan sky trek
                 : diner, balik, lena
DAY 2
0700 : keluar rumah, sarapan kat pasar
         : ke Pantai Chenang, ready for island hoping
           -->Tasik Dayang Bunting -->Eagle Feeding -->Pulau Beras Basah
         : Lunch
         : Sky Trek (eagle Challenge) Lama tak buat keje ni
         : Rest
         : Malam : HIG time!
DAY 3
1000 : Check out 
         : Ke pusat Gamat, makam Mahsuri and Dataran Lang
         : Jeti and berlayar
         : Ke Pulau Pinang la pula.
Add caption
         : Dinner Food Hunting @ Padang Kota Lama
         : Check In Backpacker hotel tempat ramai pondan. hahahahaha

DAY 4 : 
0900 : cHECK OUT 
         : Ke Bukit Bendera pula ye
         :  Food Hunting -->Nasi Kandar Line Clear (Tapi salah kedai)
         : Gerak balik ke pangkal Jalan
So, 1st time escape gue yang penuh dengan aktiviti. 



Partner in Crime

Kos perjalanan : Petrol + Tol, (RM 370.00), Homestay dan Sewa kereta Langkawi (RM 420.00) Sky Trek (RM 55.00/pax), Island Hoping (RM 35.00/pax), Makam Mahsuri (RM 10.00/pax), 3D art Museum (RM 30.00/pax), feri (RM 36.00/pax)














Sunday, December 6, 2015

7th ASEAN SCHOOL GAMES (ARIF)


Sebenar-benarnya, ni la sebat gue boleh bacpacking ke Brunei Darussalam.

Bukanlah jadi peawai atau atlet. Sekadar penyokong dan memberi sokongan moral pada Muhammad Arif Zulkifli, anak saudara yang mewakili Malaysia dalam acara silat seni. Niat hati nak bawa ibu dan nenek dia sekali, tapi apakan daya, keadaan tidak mengizinkan.
 Apa-apa pun, Alhamdulillah, Arif perform well masa event dia. Ada tersilap langkah sikit, sampai dia tergelincir, tapi lepas tu dapat cover.

Pendekar Arif with Mak Teh 
Habis je perform, terus menangis. Dengan muka kecewanya, kemain teresak esak kau. Maka , mak teh dia pun menggunakan ilmu dan pengalaman yang ada , berjaya menenangkan Arif. Sementara tunggu keputusan, berkali-kali gue mengkaji video dia, and dapat la detect satu kesilapan sampai boleh tergelincir.

Sedia!
Last, result diumumkan, (gue yang berdebar lebih kot), Alhamdulillah, Malaysia dapat Naib Johan dibelakang Indonesia. Yang mana memang team Indonesia tu smart habis.

Akhir sekali, TAHNIAH ARIF! Mak teh bangga. Moga perform dengan lebih baik time Kejuaraan Silat Remaja Dunia yang akan berlangsung di Kuala Lumpur. In Shaa Allah, Mak Teh bawa penyokong ramai-ramai.

Habis 2015 ni, maka bermula la episod kau kena study for SPM :)


Oopss. Got You! tergelincir!